Welke vaccinaties?

Welke vaccinaties moet ik/mijn kind krijgen?

Voor algemene vragen bij vaccinaties verwijzen wij u door naar de website laatjevaccineren.be. Voor informatie over vaccinaties bij kinderen, kan u ook altijd terecht op de website van Kind en Gezin. Hieronder vermelden wij enkele belangrijke zaken:

Vaccinaties bij kinderen

  • Met het basisvaccinatieschema van de Vlaamse overheid krijgt u een overzicht van de aanbevolen vaccinaties voor kinderen waarmee ze optimaal beschermd zijn tegen 12 vaccineerbare infectieziekten. Het schema bepaalt op welke leeftijd u uw kind best tegen een bepaalde ziekte laat vaccineren. Al deze vaccins kunnen de artsen die vaccineren gratis bestellen. 
  • Daarnaast wordt ook een vaccinatie tegen rotavirus aanbevolen, maar die vaccins zijn niet gratis. Die moeten in de apotheek aangekocht worden (op voorschrift). 

Vaccinatie tegen pneumokokken

  • Een vaccinatie tegen pneumokokken is aanbevolen voor personen met een hoog risico op nadelige gevolgen van een pneumokokkeninfectie
   (bv. personen met een hoger risico om daardoor in het ziekenhuis te belanden). 

Vaccinatie tegen tekenencefalitis (belangrijk indien u gaat reizen)

  • Dit vaccin is aanbevolen indien u reist naar bosrijke gebieden, ook in Europa, en veel buitenactiviteiten plant (kamperen, wandelen, trekken…).
  • Het wordt toegediend in 3 vaccinaties, waarvan 2 voor de reis. De tweede vaccinatie gebeurt 1 tot 3 maanden na de eerste. De derde vaccinatie vindt plaats 5 tot 12 maanden na de tweede.

Reisvaccinaties 

  • Wilt u informatie omtrekt de reisvaccinaties die u nodig heeft bij een specifieke reis, raden wij u aan een gewone consultatie bij de huisarts in te boeken. Hij/zij kan u op dat moment de juiste informatie verstrekken.
  • Zoekt u zelf graag al informatie op, verwijzen wij u door naar de website van Wanda.